Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Δίδυμες αδερφές



Οδηγούσα το αυτοκίνητό μου και κοίταξα προς τη δύση... Σαν κατάλευκο διαμάντι ο Αποσπερίτης στόλιζε τον ουρανό του δειλινού. Δεν είναι άλλος από τον πλανήτη Αφροδίτη για τους γνώστες. Αυγερινός ή Εωσφόρος όταν φαίνεται το πρωί πριν την ανατολή και Έσπερος ή Αποσπερίτης όταν φαίνεται το απόγευμα μετά την δύση. Ο ένας από τους δύο θυληκούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος (ο άλλος είναι η Γη μας). Δίδυμη στις διαστάσεις με τη Γη αλλά σε τίποτα άλλο παρόμοια.


Θαύμασα την ομορφιά της πάνω από το αστικό τοπίο... Δίκαια οι αρχαίοι της έδωσαν το όνομα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα. Το κατάλευκο φως της στόλιζε τον ουρανό. Κάποιες φορές όταν είναι στο μέγιστο της λάμψης της από σκοτεινό μέρος μπορεί να ρίξει ακόμα και σκιές ενώ είναι δυνατόν να τη δει κανείς με γυμνό μάτι μέρα μεσημέρι! Ναι την έχω δει και δεν το πίστευα, νόμιζα πως αυτά τα γράφουν τα βιβλία και στην καλύτερη άντε να το μπορέσουν άνθρωποι με εξαιρετική όραση. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου δύσκολο όταν το δοκίμασα από περιέργεια, ξέροντας φυσικά που θα κοιτάξω.

Η ανηψιά του γράφοντος παρατηρεί εκστασιασμένη την Αφροδίτη μέρα μεσημέρι με ένα από τα τηλεσκόπια του θείου της


Το μυαλό μου γύρισε πίσω πολλά χρόνια όταν μαθητής γυμνασίου ακόμα με ένα τηλεσκόπιο 60 μόνο χιλιοστών διαπίστωσα τις φάσεις της. Έτσι είχε κάνει 350 και χρόνια πριν ο Γαλιλαίος δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στο γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου στην αυγή της εποχής της τηλεσκοπικής παρατήρησης στην αστρονομία. Ακόμα θυμάμαι τον λεπτό κατάλευκο μηνίσκο της που είχα παρατηρήσει μέσα από τον προσοφθάλμιο.

Η σιλουέτα της Αφροδίτης ενώ περνάει μπροστά από τον ήλιο (φωτογραφία του γράφοντος)



Όμως στην πραγματικότητα η θεά της ομορφιάς σαν πλανήτης είναι μια κόλαση. Καλύπτεται από σύνεφα σκόνης που δεν αφήνουν ποτέ να γίνει ορατή η επιφάνειά της ενώ στην αποτελούμενη από διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρά της το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι πάνω από 450 κελσίου και η ατμοσφαιρική πίεση 100 ατμόσφαιρες... Η επιστήμη διέλυσε τις αυταπάτες που υπήρχαν κάποτε πως είναι ένας πλανήτης που πάντα βρέχει γεμάτος ωκεανούς και υδρόβια ζωή...





Ας είναι... Μόνο το θέαμα της Αφροδίτης που έλαμπε με γέμισε αισιοδοξία... Χαμογέλασα... Θεά του έρωτα σε θαυμάζω και έχω αναμνήσεις από σένα αλλά προτιμώ τη δίδυμη αδερφή σου την αγαπημένη μου Γη... Η ομορφιά και ο έρωτας είναι εδώ, στη Γη μας που σφύζει από ζωή!



...
Κι ο ίσκιος σου σαν αρχάγγελος
πλημμύριζε το σπίτι
κι εκεί στ' αυτί σου σπίθιζε
η γαζία τ' Αποσπερίτη


Κι ήταν το παραθύρι μας
η θύρα όλου το κόσμου
κι έβγαζε στον παράδεισο
που τ' άστρα ανθίζαν φως μου
...


Γιάννης Ρίτσος




Στο εδώ... και στο εκεί που γεννήθηκε η Αφροδίτη...

4 σχόλια:

Όναρ είπε...

Μα τί γλυκό αγόρι που είσαι..πότε θα κοιτάξω κι εγώ μέσα από το τηλεσκόπιό σου..; Καλησπέρες ερωτήσεων..

Ανώνυμος είπε...

Άσε τους πλανήτες που έχουν μόνο το όνομα και όχι τη χάρη…και έλα στο νησί της Αφροδίτης που απέχει μόνο χίλια μίλια από σένα και δεν χρειάζεσαι τηλεσκόπιο για να απολαύσεις τις ομορφιές του…Ένα καλό τζιπάκι, ωραία παρέα και καλή διάθεση είναι αρκετά!

Καλό μήνα να έχεις Αντιανεμικέ μου!

ILive2LoveMe είπε...

Το όμορφο δεν είναι πάντα απτό.:) Όλοι το ξέρουμε αυτό. Αγαπώ κι εγώ τη Γη μας. Μακάρι να μάθουν να την αγαπούν κι αυτοί που την καταστρέφουν.
Φιλιά καλό μήνα να έχεις.

Antianemikos είπε...

@όναρ
Δεν ξέρω τι είναι μεγαλύτερη φιλοφρόνηση το "γλυκό" ή το "αγόρι" :-)
Σ' ευχαριστώ πάντως... Όσο για την παρατήρηση θα την οργανώσουμε

Φιλιά

@μωβ κρινάκι
Καλό μου κρινάκι έχω ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση για το νησί της Αφροδίτης :-)
Τζιπάκι δεν έχω αλλά δεν πειράζει, όσο για την ωραία παρέα... Χμμ είμαι σίγουρος πως θα την βρω εκεί και φυσικά μαζί της και την καλή μου διάθεση!
Καλό σου μήνα!

Σε φιλώ...

@ilive2loveme
Έχεις δίκιο καλή μου ilive20loveme το όμορφο δεν είναι πάντα απτό.
Μακάρι να μάθουν να αγαπούν τη Γη μας και αυτοί που έχουν βαλθεί να την κάνουν θερμοκήπιο σαν την Αφροδίτη.

Φιλιά και καλό σου μήνα

5 Νοέμβριος 2008 3:38 μμ