Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Έχω ένα "μυστικό"...


Που δεν το έχω πει σε πολλούς... Ας το μοιραστώ μαζί σας καλοί μου αναγνώστες...
Είμαι εσπεραντιστής. Ναι μιλάω την τεχνητή γλώσσα εσπεράντο. Η απόφασή μου να την μάθω είναι μάλλον τυχαία. Απλά γνώριζα την ύπαρξή της και τη θεωρούσα μια ρομαντική ιδέα που δεν περπάτησε.
Κάποια φορά κοιτάζοντας στο google για το λήμα "esperanto" έπεσα πάνω σε πολλές σχετικές σελίδες. Άρχισα να τις διαβάζω και μου κινήθηκε το ενδιαφέρον. Βρήκα και μια σειρά δωρεάν μαθημάτων on-line. Kurso de Esperanto. Χμμμ λέω γιατί όχι; Και έστειλα το email με τις πρώτες ασκήσεις. Ο δάσκαλός μου ήταν ένας εσπεραντιστής από την Αριζόνα των Η.Π.Α. Πέρασα τη σειρά των δέκα μαθημάτων και πήρα το πρώτο δίπλωμα. Με γοήτευσε αυτή η γλώσσα και σαν ιδέα αλλά και με την απολύτως τεχνητή και προβλέψιμη δημιουργία λέξεων με καθορισμένα προθέματα και καταλήξεις καθώς και την παντελή έλλειψη ανώμαλων ρημάτων και εξαιρέσεων στους γραμματικούς της κανόνες και την απόλυτα φωνητική προφορά της. Άρχισα να μιλάω με άλλους εσπεραντιστές στο διαδίκτυο ενώ αγόρασα και το μόνο παλιό Εσπεραντοελληνικό λεξικό που βρήκα.
Οι φίλοι που έκανα πολλοί... Ο δανός ψυχίατρος που μου είπε πως οι καλύτεροι φίλοι που έχει κάνει είναι μέσω της εσπεράντο, η Μαρία από τα Κανάρια Νησιά που ακόμα στέλνει κάρτες κάθε Χριστούγεννα με το πράσινο αστεράκι (σύμβολο της εσπεράντο) στο φάκελο... και άλλοι.
Ακόμα θυμάμαι που με είχε πάρει τηλέφωνο κάποια φορά η Μαρία και ήμουν σε καφέ με κάτι φίλους.
"Giorgos! Bonan vesperon!"," Bonan vesperon Maria! Kiel vi fartas?" Και πιάσαμε τη συζήτηση για μερικά λεπτά.
Οι φίλοι μου απορημένοι με ρώταγαν τι περίεργη γλώσσα μιλάς...
Κατέβασα και βιβλία σε pdf... Αρκετά και κλασσικά.
Ανάμεσά τους και το "Μικρό πρίγκιπα" μεταφρασμένο σε εσπεράντο (La eta princo). Η τρίτη γλώσσα που διαβάζω αυτό το βιβλίο μετά τα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η εσπεράντο μου έδωσε και μια άλλη αίσθηση... ένοιωσα σαν να έχω και άλλη μια... (υπερεθνική εθνικότητα). Σαν να ανήκω και σε ένα μικρό "έθνος" που δεν αντιστοιχεί σε κάποια χώρα... Ακόμα μου άρεσε το ότι όλοι ξεκινάμε από την ίδια βάση μιλώντας την. Δεν είναι μητρική γλώσσα κανενός με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ιδιόμορφη ισότητα απέναντι στην επικοινωνία.
Η ευγενής ιδέα του Δρ. Ζάμενχωφ για τη διεθνή (τεχνητή) γλώσσα δεν επικράτησε. Την εσπεράντο υπολογίζεται πως τη μιλάνε σήμερα περίπου 2.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Θα πει κανείς τόσοι λίγοι; Ακόμα και μικρές εθνικές γλώσσες τις μιλούν περισσότεροι. Αν αναλογιστούμε ωστόσο πως δεν είχε και καμμία προώθηση ή οικονομική υποστήριξη από κανέναν και πως είναι έργο ζωής ενός μόνο ανθρώπου θα λέγαμε πως η εσπεράντο έχει μια σχετική επιτυχία. Η ανάπτυξη του διαδικτύου έκανε επίσης πολλούς ανθρώπους (και μένα!) να έρθουν σε επαφή μαζί της και να γοητευθούν από την ευγενή (αν και ρομαντική) ιδέα της εσπεράντο.
Κοιμήσου ήσυχος Δρ. Ζάμενχωφ η γλώσσα σου ζεί μαζί μας... Και ακόμα και σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα από τότε που την παρουσίασες, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από κάθε χώρα, κάθε θρησκεία και κάθε χρώμα σε και βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην παγκόσμια επικοινωνία και συναδέλφωση.



Ο William Shatner προ Star Treck μιλάει εσπεράντο στην ταινία "Incubus" τη μοναδική, απ' όσο ξέρω, στην οποία οι ηθοποιοί μιλάνε εσπεράντο. Το εξωτικό άκουσμα της γλώσσας για όσους δεν την κατέχουν αβαντάρει κατά πολύ την ταινία. Είναι σαν ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Κατά κάποιον τρόπο αντίθετο από τα "Φτερά του έρωτα". Ένας θυληκός δαίμονας και όχι άγγελος, ερωτεύεται έναν άνδρα και απαρνείται τη δαιμονική του φύση. Η εκδίκηση του άρχοντα του σκότους Incubus είναι τρομερή...

Πάντως όπως λέει σε μια σκηνή του έργου ο ένας θυληκός δαίμονας στον άλλο πρόσεξε τους ανθρώπους... Κάποιοι έχουν μια επικίνδυνη δύναμη, βαθιά και ισχυρή... Ĝi estas amo! (Είναι η αγάπη!)


Bonan matenon miaj karaj legantoj!

(Καλή σας μέρα αγαπητοί μου αναγνώστες!)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσπεραντιστής εεε??? Ενδιαφέρον ακούγεται…τελικά τα μυστικά που κρύβεις είναι πολλά … Μπράβο σου!

Καλό απόγευμα να έχεις! Δυστυχώς δεν ξέρω να στο πω στη γλώσσα εσπεράντο.

Antianemikos είπε...

Εμ να αποκαλύπτομαι λίγο λίγο καλό μου κρινάκι και να εκπλήσσω ευχάριστα :-)
Σε φιλώ!

Bonan vesperon lilieto :-)
Kisojn!

ΥΓ lilieto = κρινάκι

ILive2LoveMe είπε...

Έχω για τη συγκεκριμμένη γλώσσα πολλές φορές. Η αλήθεια είναι πως δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να τη μάθω, ενώ είμαι λάτρης του να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Ας πούμε σε σχέση με τα ισπανικά προτιμούσα τα καταλανικά τα οποία είναι μια μίξη γαλλικών και ισπανικών. Και διάφορα άλλα. Μέχρι αραβικά προσπάθησα να μάθω και ομολογώ πως είναι αρκετά δύσκολη γλώσσα όπως και η ελληνική για τους ξένους.
Πολύ όμορφη η ανάρτηση με το αφιέρωμα στη συγκεκριμμένη γλώσσα και στον άνθρωπο που την 'έφτιαξε'.
Ίσως θα έπρεπε να μας δώσεις κάποια μαθήματα πότε πότε, τουλάχιστον το καλημέρα κτλ, απλά πράγματα.
Να είσαι καλά Εσπεραντιστή , και να μαθαίνεις πάντα ότι σε ελκύει.
Καλό βράδυ, φιλιά.

Antianemikos είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητή φίλη.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα πράγματα δες:
http://el.lernu.net/
Bonan matenon mivivasproamimin (= ilive2loveme)