Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Στον ήλιο φορέστε Kodachrome!

Πάντα μου άρεσε και μου αρέσει η φωτογραφία... Είναι κάτι σαν παγωμένος χρόνος. Τα πρώτα μου γενέθλια, εκδρομές με το σχολείο, μέρη που επισκέφτηκα. γλέντια με φίλους.. όλα αυτά βρίσκονται σε άλμπουμ και κουτιά καταχωνιασμένα σε διάφορα μέρη του σπιτιού μου. Παρά την ευκολία της ψηφιακής η λέξη φωτογραφία φέρνει στο μυαλό μου το φιλμ...
Χρόνια που ασχολούμαι εκατοντάδες μέτρα ασπρόμαυρα και έγχρωμα φιλμ έχουν περάσει από την παλιά μου Kiev 4-a και τις Nikon μου.
Απ' όλα ποιο αγάπησα περισσότερο; Μα το παλιό καλό Kodachrome! Το πρώτο σλάιντ φιλμ ευρείας παραγωγής από τη δεκαετία του '30. Στην εποχή του το Kodachrome ήταν συνώνυμο της έγχρωμης φωτογραφίας. Έγραψε χρωματιστές σκηνές της ιστορίας. Φιλμ με εξαιρετική πιστότητα χρωμάτων και αντοχή στο χρόνο. Με ελάχιστο κόκκο αλλά και απαιτητικό στη σωστή φωτομέτρηση για να έχουμε καλά αποτελέσματα.
Η εμφάνιση του απαιτεί ειδικά εργαστήρια και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αγοράς του. Θυμάμαι να τοποθετώ το τραβηγμένο φιλμ στον ειδικό φάκελλο και να το στέλνω στη Λωζάνη της Ελβετίας στο μοναδικό εργαστήριο της kodak στην Ευρώπη για εμφάνιση και πλαισίωση των σλάιντς και την αγωνία που ένοιωθα όταν έπαιρνα το κουτάκι με τα έτοιμα σλάιντς από το γραμματοκιβώτιό μου.
Τα χρόνια πέρασαν επικρατεί σιγά σιγά η ψηφιακή φωτογραφία και το kodchrome εξαλειφεται σιγα σιγα... τα εργαστήρια που το εμφανίζουν σιγά σιγά κλείνουν και σήμερα μόνο ένα υπάρχει πλεόν στις ΗΠΑ... Ίσως πολύ μακριά για να το στείλεις.
Το kodacrhome 25 και 2oo έχουν καταργηθεί χρόνια πια και μένει μόνο το 64. Καταργήθηκαν και οι επαγγελματικές εκδόσεις των αντίστοιχων φιλμ...
Σαν τους δεινόσαυρους το kodachrome εξαφανίζεται σιγά σιγά από τη μια η ψηφιακή φωτογραφία από την άλλη τα πιο βολικά φίλμ στην εμφάνισή τους τόσο της kodak όσο και της fuji το αντικαθιστούν στη χρήση στην απόδοση ποτέ...
Πόσο χαρακτηριστικό είναι το ανάγλυφο που δείχνει ένα σλάιντ kodachrome όταν το κοιτάζει κανείς στο πλάι... Πόσο επίπονη η εμφάνισή του με την πρόσθεση των χρωστικών κατά τη διαδικασία της εμφάνισης σε τρείς ασπρόμαυρες επιστρώσεις που περιλαμβάνει.
Λέγεται πως σε όλη την Ευρώπη μόνο ένα άτομο γνώριζε όλα τα μυστικά της εμφάνισης του Kodachrome και η εκπαίδευση έπαιρνε τρία χρόνια.
Φέτος το καλοκαίρι έρχεται... όλοι θα πάμε κάπου διακοπές με φίλους, οικογένειες, ερωτικούς συντρόφους... Κάπου μαζί μας θα υπάρχει και η φωτογραφική μηχανή να παγώσει το χρόνο... Ας τον παγώσει σε Kodachrome. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε αλλά θα ξέρουμε πως τα χρώματά του θα μείνουν ανεξίτηλα και για τα εγγόνια μας, το έχει δείξει η ιστορία!
Κράτα γερά Kodachrome για σενα έγραψε και τραγούδι ο Paul Simon:
Mama dont't take my kodachrome away!

3 σχόλια:

Όναρ είπε...

Καλή η πρότασή σου αλλά λίγο ακριβή μου φαίνεται..γιατί εκτός από το Kodachrome πρέπει ν' αγοράσεις και τη μηχανή στην οποία μπαίνει..οπότε..θα το σκεφτώ όμως γιατί κάτι τέτοιες ιδέες επιστροφής στις παλιές συνήθειες με λιγώνουν..Καλημέρες φωτογραφικές..

Unknown είπε...

θα κλείσω τα μάτια για να μου μείνουν οι στιγμές. χωρίς φιλμ και μηχανές. έτσι, το πριν μου θα 'χει όσο φως του δίνω με την ανάμνηση. διαφορετικό. ποτέ ίδιο. κι έτσι μ' αρέσει να το αναπολώ.

φιλιά βρόχινα...διαστροφικά

Antianemikos είπε...

@όναρ
Ίσως να έχεις δίκο αγαπητή όναρ. Μιας και έχω πολλές φωτογραφικές μηχανές (δεν λέω πόσες θα με περάσεις για ψώνιο και ίσως να έχεις και δίκιο) το θεωρώ δεδομένο πως όλοι έχουν. Ωστόσο μπορείς να βρεις άριστες αναλογικές στην αγορά μεταχειρισμένων με ελάχιστα χρήματα πια.

@νεράιδα της βροχής
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο καλή μου νεράιδα... και με τη φωτογραφία μοιράζεσαι την ανάμνηση και με άλλους που δεν μπορούν ή ακόμα και δεν ξέρουν να αναπολούν ή που απλά δεν ήταν εκεί... Πέρα από αυτό είναι και μια μορφή καλιτεχνικής έκφρασης το να φωτογραφίζεις.