Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Τα ταξίδια μου (Boeing 727)


Έχω γράψει και παλιότερα για το φόβο μου, μάλλον φοβία καλύτερα, για τα αεροπορικά ταξίδια. Ωστόσο έχω κάνει αρκετά εντός Ελλάδος και ένα στο εξωτερικό. Παλιότερα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 ήμουν τακτικός αεροταξιδιώτης. Αντιμετώπιζα το φόβο μου δραστικά και επιθετικά! Ναι θα πάω στην Αθήνα αεροπορικώς από την Καλαμάτα. Μια πτήση 25 λεπτών με το 737 που είχε η "Ολυμπιακή" δρομολογημένο στη γραμμή τότε.
Έκανα και πολλά ταξίδια Αθήνα-Ηράκλειο και Ηράκλειο-Αθήνα. Τώρα που το σκέφτομαι ταξίδεψα με όλους τους τύπους των τζετ της "Ολυμπιακής" της εποχής εκείνης...
Boeing 707, 727, 737 ακόμα και με 747 και με Airbus A300. Τυχερός με το 747 που με πήρε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου περίμενα υπομονετικά στη λίστα αναμονής. Επιβιβαστήκαμε όλοι από τη λίστα αναμονής ενώ είχαμε και αρκετή καθυστέρηση μιας και συνταξιδιώτης μας ήταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και περιμέναμε αρκετή ώρα την άφιξή του στο αεροδρόμιο. Πιθανολογώ πως αυτός ήταν και ο λόγος που δρομολογήθηκε ένα 747 σε αυτή τη γραμμή εκείνη την ημέρα το Σεπτέμβρη του '84.
Όμως εκείνο το αεροπλάνο που έχει μείνει στη θύμησή μου ήταν το τρικινητήριο Boeing 727.





Θυμάμαι το υπέροχο ταξίδι με την πρωινή πτήση τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Πάνω από το Αιγαίο με τον ήλιο να ανατέλλει και δεξιά να βλέπεις από τα παράθυρα μια απέραντη έκταση από πορτοκαλί σύννεφα ενώ αριστερά ήταν καθαρή η ατμόσφαιρα και έβλεπα κάτω τη θάλασσα...
Δεν θέλω να θυμάμαι το ταξίδι πίσω στην Κρήτη μερικές μέρες μετά, νύχτα και με κακοκαιρία... Ο άνεμος κούναγε σαν φτερό το 737 που μας πήγαινε στο Ηράκλειο. Λίγο μετά την απογείωση και ενώ έκανε στροφή προς Κρήτη έσβησαν τα φώτα στην καμπίνα επιβατών... Τρομοκρατήθηκα... Μετά από λίγο ξανάναψαν και πήγε η ψυχή μου στη θέση της. Ύστερα από χρόνια μίλαγα με μια αεροσυνοδό της "Ολυμπιακής" που είχε πάρει σύνταξη χρόνια. Μου είπε πως δεν της είχε τύχει τέτοιο περιστατικό και πως πρέπει να ήταν σοβαρό...
"Σας είπε τίποτα ο πιλότος;" με ρώτησε, "Όχι της απάντησα, απολύτως τίποτα"
Ταξίδεψα κι άλλη μια φορά με 727 το Μάιο του επόμενου χρόνου πάλι στο ίδιο δρομολόγιο...
Μετά δεν έτυχε να ξαναταξιδέψω με αυτό τον τύπο αεροπλάνου.
Τα χρόνια πέρασαν, έφυγα από την Κρήτη και δεν ταξίδεψα πάλι με αεροπλάνο για πάνω από δέκα χρόνια. Για δεκατέσσερα χρόνια για την ακρίβεια.
Τα Boeing 727 αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν από πιο καινούργιους τύπους αεροσκαφών, δεν θα έχω την ευκαιρία να ξαναταξιδέψω με ένα από αυτά, δεν πειράζει θα θυμάμαι εκείνο το όμορφο ταξίδι πάνω από το Αιγαίο ένα φθινοπωρινό πρωινό πολλά χρόνια πριν και θα πω καλή ξεκούραση στα παρατημένα πια στο έδαφος 727...

Ένας ιδιόρυθμος αμερικανός έχει μετατρέψει σε σπίτι του κάποιο αποσυρμένο Boeing 727 της "Ολυμπιακής", λέτε να είναι αυτό με το οποίο ταξίδεψα τότε;

Πετώντας πάνω από τα σύννεφα με ένα σύγχρονο Boeing ή Airbus θα πατήσω το κουδούνι και θα καταφτάσει η αεροσυνοδός...
"Scotch please", "Ice?", "Yes"
Στην υγεία μας καλοί μου αναγνώστες και καλό ταξίδι!

...

Don't touch my bags if you please

Mister Customs man

...

Arlo Guthrie "Comin' Into Los Angeles"

12 σχόλια:

Antianemikos είπε...

Με τη βαλίτσα στο χέρι...

jacki είπε...

Πολύ μου αρέσουν τα ταξίδια.. και με το αεροπλάνο ακόμα περισσότερο.. Ένα Ουίσκι παρακαλώ.. χωρίς πάγο.. Και καλό ταξίδι μας :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΟΥ.ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ 727 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΠΙΤΙ;ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΧΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΥΣ.ΧΕ ΧΕ!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΜΑ είπε...

…και μόνο η ιδέα ότι φεύγω για ταξίδι… μου αλλάζει τη διάθεση ολοκληρωτικά αγαπητέ μου φίλε! Είτε για δουλειά, είτε για διακοπούλες και χαλάρωση το ταξίδι με βοηθάει να αλλάζω παραστάσεις…

Πολλά ταξίδια να σου ευχηθώ για φέτος!

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ! Πολλά φιλιά!

Antianemikos είπε...

jacki

Καλό ταξίδι jacki μου και το ουίσκι να είναι jack daniels :-)

Φιλιά και να έχεις όμορφα ταξίδια!

Antianemikos είπε...

JK SKROYTZAKOS

Αυτή είναι και δική μου απορία καλέ μου φίλε...
Δεν θα μου λυθεί ποτέ μάλλον...

Καλό σου βράδυ

Antianemikos είπε...

Χμμ καιρός για ταξίδι καλό μου λουλούδι τότε ;-)
Ευχαριστώ για τις ευχές σου... Λες να αρχίσω να ετοιμάζω βαλίτσες;

Πολλά φιλιά και καλό σου βράδυ!

Ερατώ είπε...

Δεν έχω κάνει πολλά αεροπορικά ταξίδια , αλλά τις φορές που έχω βρεθεί εκεί πάνω, φτιάχνομαι!
Νιώθω πολύ όμορφα και κοιτάζω διαρκώς από το παράθυρο!
Μόνο το φαγητό που δίνουν δεν μου αρέσει...

ILive2LoveMe είπε...

Έκανα το πρώτο μου ταξίδι με αεροπλάνο στην ηλικία των 4-5 ετών οπότε δεν θυμάμαι και πολλά. Θυμάμαι όμως το πρώτο ταξίδι που έκανα εντελώς μόνη.

Χαμογελούσα μόνη μου χαχα τώρα το θυμάμαι και γελώ. Ένιωθα λίγο φόβο. Χαμογελούσα και είμαι σίγουρη πως ο κόσμος γύρω μου θα νόμιζε πως δεν θα είχα τα λογικά μου. Μου άρεσε η αίσθηση την ώρα που ανεβαίνε το αεροπλάνο. Θυμάμαι αυτές τις πρώτες στιγμές. Όπως θυμάμαι και τα πρώτα κενά αέρος σε ένα άλλο ταξίδι.
Ήταν καθώς πλησιάζαμε την Κύπρο, φαινόταν σαν να πηγαίνουμε μέτρα κάτω, και ύστερα αυτός ο θόρυβος συνεχής ... μας είχαν προειδοποιήσει βέβαια πως θα συνέβαινε και μας είπαν να μην ανησυχούμε.
Από τότε βέβαια λατρεύω να ταξιδεύω τα απογεύματα. Τα χρώματα είναι μαγευτικά. Τα συννέφα τόσο όμορφα. Εκείνο το περιεργο μωβ/πορτοκαλί συνδυασμός είναι μαγευτικό. :)
Χαμογελώ ξανά , με τις αναμνήσεις:))
Καλό βράδυ, φιλιά.

ή διδαξε ή μαθε ή φυγε είπε...

Κιόμως, το αεροπλάνο ήταν όντως της Ολυμπιακής!Ο νέος κάτοχος μας είχε αποδώσει και εύσημα για την καλή συντήρηση!

Antianemikos είπε...

ILive2LoveMe

Είναι όντως ωραία αυτά τα ομορφα ταξίδια πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα...
Ζηλέυω και το ταξίδι σου στην όμορφη Κύπρο :-)
Φιλιά και καλό σου βράδυ με όμορφα ταξίδια!

Antianemikos είπε...

maxplank

Το ξέρω Βασίλη πως είναι όντως της "Ολυμπιακής" το διάβασα στη σελίδα που βρήκα και τη φωτογραφία :-)

Καλό σου βράδυ και καλή αποκριά!

26 Φεβρουάριος 2009 9:52 μμ