Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Στο όνομα του περιβάλλοντος!!! (Να ναι καλά οι επιδοτήσεις!!!!)

Ναι ακούγεται όμορφο και ελπιδοφόρο... Ηλιακή ενέργεια, ηλιακό πάρκο και όλα τα συναφή και σκάζουν μύτη οι ειδήσεις στα κανάλια τις εφημερίδες και στο δίκτυο. Η Ελλάδα έχει ήλιο και θα σωθούμε κλπ κλπ
Είναι έτσι; Δυστυχώς όχι!
Γέλασα που διάβασα για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο ισχύος 55MW στην Πορτογαλία που απλώνεται σε έκταση 60 στρεμμάτων με τις γνωστές ανοησίες για "ελπίδα" σωτηρία του περιβάλλοντος κλπ κλπ
Απλοί υπολογισμοί δείχνουν πως για να αντικατασταθεί ένας συμβατικός σταθμός μέσου μεγέθους χρειάζονται καμμιά 50 ρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης!!! Που φυσικά δεσμεύεται και δεν χρησιμοποιείται για τίποτα άλλο. Χώρια τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα από τέτοια κάλυψη του εδάφους. Σίδερα, τσιμέντα, καθρέφτες γραμμές μεταφοράς για λίγη αναξιόπιστη ενέργεια που είναι διαθέσιμη όταν τη χρειαζόμαστε λιγότερο μέρα μεσημέρι και με λιακάδα! Φανταστείτε βουνά και χωράφια στρωμένα με καθρέφτες και τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος να αλλοιώνουν και να κατακερματίζουν τη φύση για να τα κονομάνε μερικοί από τις επιδοτήσεις. Δυστυχώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα δεν είναι ευλογία αλλά μάστιγα!
Να μην αναφέρουμε τη σκανδαλώδη αγορά του ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά από τη ΔΕΗ σε τιμή τετραπλάσια (!) αυτή της πώλησης! Φυσικά οι καταναλωτές καλούμαστε να πληρώσουμε και τέλος "ΑΠΕ"...
Αλλά ας δούμε το ηλιακό πάρκο στην Ποντοηράκλεια του Κιλκίς έτσι για να έχουμε μια ιδέα περί (ψευδο)οικολογίας...



Την παραπάνω εγκατάσταση κάντε την μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα και σκεφτείτε την εικόνα... Να σας βοηθήσω με κάτι μεγαλύτερο:




Φανταστείτε καλοί μου αναγνώστες το απέναντι βουνό με τη ράχη του γεμάτη εκατοντάδες φτερωτές και τις πλαγιές του στρωμένες με καθρέφτες, τις γραμμές μεταφοράς και τους πυλώνες (από τις βασικές αιτίες πυρκαγιών) και τους παπαγάλους να σας λένε πως θα σωθεί η φύση την οποία θα την έχουν σφαγιάσει με "οικολογικό" τρόπο κάντοντάς την απέραντη βιομηχανική ζώνη - σκουπιδότοπο για να αρπάξουν τις επιδοτήσεις. Ε όχι! Ας πουλήσουν αλλού κουτόχορτο!

ΥΓ Οι άλλες δύο "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" αιολική και μικρά υδροηλεκτρικά δεν είναι καλύτερες αλλά γι αυτές θα γράψω εν καιρώ. Ειλικρινά έχω κουραστεί από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται για την προώθησή τους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αντιανεμικέ μου και καλή βδομάδα!!!

Μεγάλες έγνοιες έχεις καλοκαιριάτικα… Δυστυχώς αυτοί που πραγματικά πρέπει να τα ακούσουν όλα αυτά…έχουν πάθει κώφωση εδώ και πολλά χρόνια…

Φιλάκια πολλά!

Antianemikos είπε...

Εμ τώρα είναι αυξημένη η ηλιακή ενέργεια καλο μου κρινάκι γι αυτό και ασχολούμαι με αυτή :-)Όσο για την κώφωση έχεις απόλυτο δίκιο δυστυχώς.

Φιλάκια...

Όναρ είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση..αφού δεν περνάει τίποτα άλλο από το χέρι μας ας είναι η γνώση το "όπλο" μας..Καληνύχτες επαγρύπνισης..

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής είπε...

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, καταστρέφουμε την φύση περισσότερο (δεσμεύοντας και τσιμεντοποιώντας μεγάλες εκτάσεις), για να την σώσουμε λιγότερο (σε σχέση με το αποτέλεσμα από κάποια άλλη πηγή ενεργείας).
Αδειάζουν οι τσέπες μας περισσότερο (με το τέλος ΑΠΕ) και γεμίζουν των άλλων περισσότερο (μέσω των επιδοτήσεων)!

Ω! τι ωραίοι που είμαστε!
Τίποτα άλλο δεν έχουμε εφεύρει ακόμα για να πάμε πιο γρήγορα κατά διαόλου;

Antianemikos είπε...

Έτσι είναι αγαπητή φίλη. Τις δεκαετίες του '60 και του '70 τσιμενταρίστηκαν οι πόλεις, '80 και '90 οι παραλίες και τώρα η ύπαιθρος και οι βουνοκορφές με τα φωτοβολταϊκά τις ανεμογεννήτριες και εκατοντάδες μικρά υδροηλεκτρικά για λίγη περιστασιακή και αναξιόπιστη ενέργεια. Το έγκλημα αυτό γίνεται μάλιστα με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος!