Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα 2013 (αστρονομία της δραχμής)


Ελλάδα 2013, η χώρα χρεοκοπεί και επανερχόμαστε στη δραχμή. Αρχική ισοτιμία 1 ευρώ=700 δραχμές. Διπλάσια και από τις 340 που ήταν όταν πρωτομπήκαμε στο ευρώ. Σε λίγους μήνες διολισθαίνει στις 1000 δραχμές ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται σταθερά σε διψήφια νούμερα.

Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εκτοξεύονται στα ύψη μαζί με αυτές και οι τιμές τηλεσκοπίων, προσοφθαλμίων κλπ αστρονομικών προϊόντων. Σαν να μην έφτανε αυτό ειδικός φόρος πολυτελείας της τάξεως του 100% κάνει πραγματικά "αστρονομικά" τα προϊόντα αυτά.

Φυσικά ενα πρωτόγνωρο "bank run" αδειάζει όλες τις τράπεζες από καταθέσεις με τις πρώτες φήμες περί επιστροφής στη δραχμή μιας και κανένας δεν είναι κορόιδο να θέλει να αποχωριστεί τα ευρώ του. Το κράτος ίσα που προφταίνει να παγώσει μερικές καταθέσεις πριν τα σηκώσουν όλα οι πολίτες. Επίσης απαγορεύονται και τα ταξίδια στο εξωτερικό προς αποφυγήν της εκροής πολύτιμου συναλλάγματος (έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τέτοια ταξίδια ο γράφων μένει άνεργος).

Στους πάγκους στο Μοναστηράκι πεινασμένοι ερασιτέχνες αστρονόμοι πουλάνε εξωτικά πράγματα Nagler, Panoptic, Pentax XW, Brandon... Οι τυχεροί που έχουν κρατήσει ευρώ αγοράζουν θησαυρούς για ένα κομμάτι ψωμί...

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την αστρονομία ούτε που μπορούν να διανοηθούν να αποκτήσουν ένα τηλεσκόπιο που το 2010 έκανε 350 ευρώ. Η τιμή του έχει φτάσει πια πάνω από 700.000 δραχμές... Μιλάμε για 5-6 από τους (μειωμένους) μισθούς στον ιδιωτικο τομέα (δώρο Πάσχα; Χριστουγέννων; τι είναι αυτό;).

Κάποιοι επιστρέφουν στις ρίζες. Ξεσκονίζουν τα παλιά βιβλία "The amateur's telescope", "Make your own telescope", "Standard handbook of telescope making" και άλλα παλιά και ξεχασμένα και τρίβουν γυάλινους δίσκους σε υπόγεια μαθαίνοντας την όντως ευγενή επιστήμη και τέχνη της κατασκευής κατόπτρων... Λίγοι υπομονετικοί τα κατεφέρνουν ενώ κανιβαλλίζουν παλιά κυάλια για να βρουν προσοφθάλμιους...

Τα φώτα στα χωριά πάντως έχουν μειωθεί για λόγους οικονομίας και ο νυχτερινός ουρανός βελτιώνεται...

Έχεις λεφτά δεν έχεις ουρανό, έχεις ουρανό δεν έχεις λεφτά... Να τα έχεις όλα; Ε δεν γίνεται!

"Εφιάλτης" και "Οργιάζει η φαντασία σου Γιώργο" θα μου πείτε καλοί μου αναγνώστες...

Κάποιοι άλλοι "Καλά μα ο κόσμος θα πεινάει κι εσύ σκέφτεσαι την αστρονομία; τρελλός είσαι;" 

Χμμ μπορεί να έχετε και δίκιο! Πάντως έχω προνοήσει έχω καλό απόθεμα από τηλεσκόπια και εξοπλισμό... Το κακό είναι πως δεν τρώγονται... Λέτε να σκεφτώ τη λύση του πάγκου σε κανένα παζάρι;


5 σχόλια:

Κατερίνα είπε...

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...
και η Μάγια η μέλισσα... και η Μάγια Μελάγια...
Ποια σου έκανε μάγια ;;; :Ρ

Antianemikos είπε...

Γέλα εσύ αλλά σε βλέπω να στήνεις δίπλα μου πάγκο στο Μοναστηράκι σαν να ακούω μια νεοδραχμόπλουτη που φύλαγε ευρώ να λέει στον άνδρα της:
"Αχ αγάπη μου αυτό το ροζ δεν είναι τέλειο; ταιριάζει και με τις κουρτίνες στο σαλόνι μας" :-P

Ή ΔΙΔΑΞΕ Ή ΜΑΘΕ Ή ΦΥΓΕ είπε...

Εγώ δεν γελάω καθόλου.
Δεν μου αναγνωρίζω αυτή την πολυτέλεια.
Τουναντίον θεωρώ την πραγματικότητα που περιγράφεις απολύτως δυνατή και αρκετότατα πιθανή.Εάν περιέγραφες κάτι ευχάριστο, τότε θα γελούσα.

Ερατώ είπε...

Πολύ ωραίο αυτό που έγραψες αλλά αν γίνει αληθινό, "μαύρο φίδι που μας έφαγε"!
Και με βλέπω να πουλάω και την παλιά μου φωτογραφική μηχανή μαζί με το φλας και τον τηλεφακό και για ένα κομμάτι ψωμί...
Επίσης το λάπτοπ μου θα έχει φάει τα ψωμιά του και έτσι το μπλόγκινγκ θα είναι μια παλιά καλή ιστορία...
Άσε, γιατί αγχώθηκα τώρα!

Antianemikos είπε...

Βασίλη

Το κακό είναι πως κι εγώ φοβάμαι πως το σενάριο δεν είναι απίθανο...

Ερατώ

Ας μήν αγχωνόμαστε... Όπως και να χει θα τη βγάλουμε με μια ζωή φτωχική και απλούστερη... Τη μηχανή να την κρατήσεις πάντως!