Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εύβοια deep sky weekend

Την περασμένη Παρασκευή παρατήρησα πάλι μετά απο πολύ καιρό. Δυστυχώς έκατσα στο γραφείο ως τις 8 το βράδυ. Αμέσως μετά σπίτι με ταξί λίγα ρούχα σε ένα σακ βουαγιάζ και στο αμάξι για την Εύβοια. Με το που έφτασα στο χωριό έβαλα βιαστικά το 6" f/8 στο αμάξι και κατευθείαν στο σημείο παρατήρησης λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο της Δίρφυς όπου είχαν μαζευτεί φίλοι από την αστρονομική εταιρεία Χαλκίδας.
Τα τηλεσκόπια που υπήρχαν ήταν μεταξύ άλλων ένα Meade 16" Lightbridge, Celestron 11 CPC, Skywatcher Flextube 12", Skywatcher 10" dob.
Ο ουρανός πολύ καλός αν και στο βάθος διακρίνονταν η θάλασσα της φωτορύπανσης από τα διάφορα χωριά τριγύρω (ναι παραγίνει δυστυχώς) ενώ στο νότο διακρίνονταν ο κώνος της Δίρφυς (η κορφή ονομάζεται Δέλφη).
Παρατηρήσαμε πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά δύο που είναι σχετικά άγνωστα.
Πρώτα τον αμυδρό γαλαξία NGC5958 στον Βόρειο Στέφανο. Στον αστερισμό αυτό οι περισσότεροι οδηγοί δεν αναφέρουν κανένα αντικείμενο βαθέως ουρανού ωστόσο υπάρχουν κάποιοι αμυδροί γαλαξίες με λαμπρότερο τον προαναφερθέντα που είναι στο 13 μέγεθος περίπου.
Αφού τον εντόπισα εύκολα με το 10" ενός φίλου δέχτηκα την πρόκληση της φίλης Κατερίνας "σιγά που θα φαίνεται με το 6 ιντσο". Εντόπισα προσεκτικά το πεδίο με έναν Koenig 12mm (100x) πλάγια διόπτευση και νάτος! Ένα μικρό κυκλικό συννεφάκι που σε λίγο το "κράταγα" σταθερά φώναξα και την Κατερίνα να το δει η οποία δεν το πίστευε...

W. Herschel: τηλεσκόπιο 18", κάτοπτρο από μπρούντζο
Γιώργος: τηλεσκόπιο 6", κάτοπτρο από επαλουμινωμένο γυαλί

Δεύτερος στόχος το αμυδρό πλανητικό νεφέλωμα NGC6772 στον Αετό. Το Burnhams Celestial Handbook το αναφέρει ως 14 μέγεθος... αυτό λογικά είναι φωτογραφικό οπότε το οπτικό μέγεθος θα είναι υπολογίζω 1-1.5 μέγεθος λαμπρότερο.
Πρώτα το είδαμε με το Celestron 11 και εν συνεχεία εντόπισα το πεδίο προσεχτικά με την Uranometria 2000 ενός φίλου... Πλάγια όραση με τον 24mm Koenig (50x) και νάτο στο πεδίο! Με φίλτρο Ο-ΙΙΙ ήταν εύκολο!

Τηλεσκόπια όπως στον γαλαξία NGC5958

Τελικώς το 6" έχει πολλές δυνατότητες στα σωστά χέρια (να περιαυτολογήσω και λίγο)!
Ανυπομονώ αυτό το σκ να ξαναπάω στην Εύβοια καλοί μου αναγνώστες!

ΥΓ Τα σκίτσα δεν είναι δικά μου τα "δανείστικα" από κάποιο πολύ καλό site

Δεν υπάρχουν σχόλια: