Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

(Sky) Surfing USA!Η κρίση κρίση αλλά τα πάθη πάθη!
Έτσι ύστερα από εντελώς... ανώριμη σκέψη αποφάσισα να αποκτήσω τους προσοφθάλμιους φετίχ Brandon.
Οι Brandon είναι οι μόνοι προσοφθάλμιοι που κατασκευάζονται πια εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ και τους φορά ένα τηλεσκόπιο επίσης φετίχ το θρυλικό Questar.
O Chester Brandon σχεδίασε τους προσοφθάλμιος που φέρνουν το όνομά του το 1949 και συνέχισε να τους κατασκευάζει ως το 1962 που πούλησε τα δικαιώματα και όλα τα εργαλεία που είχε για την κατασκευή οπτικών οργάνων στον Don Yeier ο οποίος συνεχίζει ανελλιπώς να τους κατακευάζει μέχρι σήμερα.
Οι προσοφθάλμιοι είναι αρίστης ποιόητας με δύο από τα τέσερα οπτικά τους στοιχεία φτιαγμένα από κρύσταλλο με λανθάνιο...
Επειδή όπως λέει ένα γνωστό ρητό ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν πειρασμό είναι να υποκύψεις μετά από μερικά email που αντάλλαξα με τον πάντα πρόθυμο να απαντήσει σε απορίες και εξυπηρετικό κύριο Yeier φόρτωσα την πιστωτική μου κάρτα μερικές εκατοντάδες δολλάρια και παράγγειλα δύο Brandon 24 και 12 χιλιοστών. Μια βδομάδα μετά έλαβα ένα χαρτονένιο κουτί στη δουλειά με τους δύο προσοφθάλμιους μέσα.
Το άνοιξα με χέρια τρεμάμενα και τα δυο μικρά κοσμήματα ήταν μέσα.
Μπορώ να πω πως ένιωσα σαν παιδί που ανοίγει το κουτί με το καινούργιο του παιχνίδι...
Αδημονούσα να σχολάσω και να φύγω για την Εύβοια να τους δοκιμάσω!!!!
Το τηλεσκόπιο που τους δοκίμασα ήταν το έμπιστο 6" f/8 κατοπτρικό μου και όχι το 12" f/5 ούτε το 8" f/4.5 και αυτό σκόπιμα διότι κανένας προσοφθάλμιος 4 στοιχείων δεν είναι διορθωμένος για εστιακούς λόγους κάτω του f/7 για να μην πω f/8 και κατά τη γνώμη μου δεν έχουν νόημα τέτοιου είδους δοκιμές (να ψάχνεις για εκτροπές στα άκρα του πεδίου σε γρήγορα τηλεσκόπια με απλής σχεδίασης προσοφθάλμιους).
Εντύπωση μου έκανε και το πόσο ελαφρείς είναι. Σαν να είναι φτιαγμένοι από πλαστικό (μην φανταστείτε κάτι τέτοιο είναι απλά ανοδιωμένο αλουμίνιο)
Ας επιστρέψω στο θέμα μου.
Στον ουρανό υπήρχε αχλύς αλλά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ σταθερή.
Πρώτος στόχος το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή Μ13 με τον 25mm διασπώνταν σε άστρα στις άκρες παρουσιάζοντας έντονη κοκκώδη μορφή σε όλη την επιφάνειά του. Τα άστρα ήταν πιο συμπαγή αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση από ότι με έναν απλό κινέζικο plossl.
Δεύτερος στόχος ο Κρόνος τόσο με τον 25 όσο και με τον 12mm διέκρινα 4 δορυφόρους κοντά στον πλανήτη ενώ η σκιά που έριχνε ο σχεδόν με την κόψη δακτύλιος με τον 12mm είχε καταπληκτικό κοντράστ και φαινόταν σαν μια γραμμή από μαύρο μελάνι! ενώ αφήνοντας τον πλανήτη να κυλήσει έξω από το πεδίο δεν διέκρινα καμία παραμόρφωση.
Τοποθέτησα και έναν barlow University Optics Klee 2.8x και η μεγέθυνση ανέβηκε στις 280 φορές. Ο Κρόνος ήταν μαγευτικός!!! με ουδέτερο χρώμα (δεν έδινε κάποια ιδιαίτερη χροιά ο προσοφθάλμιος ούτε ο Barlow) όμως ο Klee έφερνε ένα ανεπαίσθητο χρωματικό σφάλμα ειδικά αν δεν ήταν απολύτως κεντραρισμένος ο πλανήτης το οποίο δεν νομίζω πως θα το προσέξει καν κάποιος μη έμπειρος παρατηρητής.
Ο προσοφθάλμιος είναι απλά "ξυραφάκι"!
Γύρω από τον Κρόνο διακρίνονταν μια άλως από διάχυτο φως με όλους τους προσοφθάλμιους αλλά λόγω της κατάστασης της ατμόσφαιρας (αχλύς) πιστεύω πως ήταν ατμοσφαιρικής προέλευσης, το σχετικό τέστ θα γίνει με διαυγή ουρανό.
Οι επιστρώσεις του είναι από απλό φθοριούχο μαγνήσιο (απαλό γαλάζιο) και παρόλα αυτά εσωτερικές ανακλάσεις δεν παρατήρησα.
Δοκίμασα και τον εξαιρετικό UO 4mm Orthoscopic (300x) στο όριο του τηλεσκοπίου και προτιμούσα θα έλεγα την εικόνα του Brandon με τον Klee.
Απλά από περιέργεια έβαλα και τον 4mm στον Barlow (840x) φυσικά μια κενή και παράλογη μεγέθυνση απλά για να τσεκάρω τη σταθερότητα της ατμόσφαιρας. Ο πλανήτης ήταν θαμπός και αμυδρός αλλά δεν "έβραζε" καθόλου! Κρίμα που δεν είχα το laptop και την κάμερα μαζί θα έβγαζα φανταστικές φωτό κρίμα επίσης που δεν έβγαλα έστω με φιλμ τον Κρόνο (είχα μαζί μου την F-801) αλλά για να πω και του στραβού το δίκιο είχα φτάσει αργά στην Εύβοια και δεν είχα τη διάθεση.
Δυστυχώς σύννεφα κάλυψαν τον ουρανό και η παρατήρηση διακόπηκε γρήγορα.
Δεν πειράζει εκεί είναι οι Brandon και θα έχω κι άλλες ευκαιρίες.
Αν με ρωτήσετε για το αν το μετάνιωσα που τους απέκτησα σε αυτή την τιμή ειδικά $235 έκαστος) η απάντηση είναι ΟΧΙ! Είναι προσοφθάλμιοι οξύτατοι, η τιμή μεταπώλησής τους πάντα υψηλή (αν και πιστεύω είναι οι μόνοι που δεν θα πουλούσα ποτέ!)

Brandons are coolllll!
Long Live the Made in USA eyepieces!

Thank you mr Brandon!
Thank you mr Yeier! Keep on the good work!Θα αποκτήσω σιγά σιγά όλο το σετ των Brandon! (ναι είμαι για δέσιμο πείτε το καλοί μου αναγνώστες!!!)

4 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΜΙΖΕΙ.

Antianemikos είπε...

Έτσι είναι καλέ μου φίλε να χαμογελάμε και να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί πάντα!
Καλά να περνάς!

Αchernar είπε...

Αχ αυτή η περιγραφή, "προσοφθάλμιος ξυραφάκι"! Πολύ μου αρέσει :)
Ακούγονται πολύ καλή περίπτωση!(θέλω κι εγώ να πάρω κάτι πραγματάκια, είδωμεν).
Υ.Γ. Αν κάτι δε θα μας πάρει η κρίση, είναι η αγάπη μας για τον ουρανό! Και λεφτά να μην έχουμε, το κεφάλι θα το στρέφουμε πάντα ψηλά :)

Antianemikos είπε...

Πάρε καλή μου φίλη γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο δύσκολο θα γίνεται να αγοράσουμε προσοφθάλμιους "ξυραφάκια".
Όσο για το βλέμμα πάντα θα το στρέφουμε ψηλά...