Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Φαύλος κύκλος...

Η Σοφία η δικιά μου δε συμμαζεύεται
μία τσούλα είναι του δρόμου που τρελαίνεται
Απ' τη μία παίρνει εμένα και συνεπαίρνεται
απ' την άλλη σπρώχνει εμένα κι από άλλον σπρώχνεται


Η Σοφία η δικιά μου ζει με αποβράσματα
πόσο θέλει να ξεφύγει και την πιάνουν κλάματα...
Δεν εσπούδασε αρτίστα μα τα ψέματα

ξεχειλίζουνε οι τσέπες της με κέρματα


Η Σοφία η δικιά μου σαν γκαρσόνα φέρνεται
που σερβίρει τους πελάτες δίχως να τους δένεται


Και στον ένανε να λέει πως τον άλλον σκέφτεται
κι όταν όλους τους τυλίξει φεύγει κι έρχεται


Η Σοφία η δικιά μου πιάνει τα μηνύματα
κι απ' το Amsterdam μου στέλνει κρύα χαιρετίσματα

πως παντρεύεται μου λέει κάποιον που αγάπησε
κι ό,τι είχαμε οι δυο μας μια για πάντα τσάκισε


Η Σοφία η δικιά μου φέγγει ξημερώματα

πάλι τσίμπησε νωρίς μπαγιάτικα δολώματα

κι όταν όλοι την χλευάζουν.... τότε μ' ονειρεύεται
σαν διαρρήκτης που ένα μπάτσο ερωτεύεται...







Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εύβοια deep sky weekend

Την περασμένη Παρασκευή παρατήρησα πάλι μετά απο πολύ καιρό. Δυστυχώς έκατσα στο γραφείο ως τις 8 το βράδυ. Αμέσως μετά σπίτι με ταξί λίγα ρούχα σε ένα σακ βουαγιάζ και στο αμάξι για την Εύβοια. Με το που έφτασα στο χωριό έβαλα βιαστικά το 6" f/8 στο αμάξι και κατευθείαν στο σημείο παρατήρησης λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο της Δίρφυς όπου είχαν μαζευτεί φίλοι από την αστρονομική εταιρεία Χαλκίδας.
Τα τηλεσκόπια που υπήρχαν ήταν μεταξύ άλλων ένα Meade 16" Lightbridge, Celestron 11 CPC, Skywatcher Flextube 12", Skywatcher 10" dob.
Ο ουρανός πολύ καλός αν και στο βάθος διακρίνονταν η θάλασσα της φωτορύπανσης από τα διάφορα χωριά τριγύρω (ναι παραγίνει δυστυχώς) ενώ στο νότο διακρίνονταν ο κώνος της Δίρφυς (η κορφή ονομάζεται Δέλφη).
Παρατηρήσαμε πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού αλλά θα αναφέρω ενδεικτικά δύο που είναι σχετικά άγνωστα.
Πρώτα τον αμυδρό γαλαξία NGC5958 στον Βόρειο Στέφανο. Στον αστερισμό αυτό οι περισσότεροι οδηγοί δεν αναφέρουν κανένα αντικείμενο βαθέως ουρανού ωστόσο υπάρχουν κάποιοι αμυδροί γαλαξίες με λαμπρότερο τον προαναφερθέντα που είναι στο 13 μέγεθος περίπου.
Αφού τον εντόπισα εύκολα με το 10" ενός φίλου δέχτηκα την πρόκληση της φίλης Κατερίνας "σιγά που θα φαίνεται με το 6 ιντσο". Εντόπισα προσεκτικά το πεδίο με έναν Koenig 12mm (100x) πλάγια διόπτευση και νάτος! Ένα μικρό κυκλικό συννεφάκι που σε λίγο το "κράταγα" σταθερά φώναξα και την Κατερίνα να το δει η οποία δεν το πίστευε...

W. Herschel: τηλεσκόπιο 18", κάτοπτρο από μπρούντζο
Γιώργος: τηλεσκόπιο 6", κάτοπτρο από επαλουμινωμένο γυαλί

Δεύτερος στόχος το αμυδρό πλανητικό νεφέλωμα NGC6772 στον Αετό. Το Burnhams Celestial Handbook το αναφέρει ως 14 μέγεθος... αυτό λογικά είναι φωτογραφικό οπότε το οπτικό μέγεθος θα είναι υπολογίζω 1-1.5 μέγεθος λαμπρότερο.
Πρώτα το είδαμε με το Celestron 11 και εν συνεχεία εντόπισα το πεδίο προσεχτικά με την Uranometria 2000 ενός φίλου... Πλάγια όραση με τον 24mm Koenig (50x) και νάτο στο πεδίο! Με φίλτρο Ο-ΙΙΙ ήταν εύκολο!

Τηλεσκόπια όπως στον γαλαξία NGC5958

Τελικώς το 6" έχει πολλές δυνατότητες στα σωστά χέρια (να περιαυτολογήσω και λίγο)!
Ανυπομονώ αυτό το σκ να ξαναπάω στην Εύβοια καλοί μου αναγνώστες!

ΥΓ Τα σκίτσα δεν είναι δικά μου τα "δανείστικα" από κάποιο πολύ καλό site

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σιωπηλή άνοιξη και παιδιά στην Αφρική (aka η οικολογία της μπουρζουαζίας)

Το 1939 ο ελβετός χημικός Paul Hedrmann Muller ανακάλυψε την εντομοκτόνο δράση του DDT. Η ουσία είχε συντεθεί το 1874 για πρώτη φορά χωρίς να γίνουν αντιληπτές οι εντομοκτόνες ιδιότητές του.
Η δράση του DDT ήταν άμεση και αποτελεσματική. Οι στρατιώτες που πολεμούσαν σε τροπικά μέρη γλύτωσαν από την ελονοσία ενώ το 1944 στην Νάπολη η επιδημία τύφου σταμάτησε μετά τον ψεκασμό με DDT.
O Muller τιμήθηκε με το βραβείο Nobel το 1948 για την ανακάλυψή του ενώ η ελονοσία από μάστιγα σχεδόν εξαφανίστηκε. Το DDT φτηνότερο και πιο αποτελεσματικό από όλα τα άλλα εντομοκτόνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως.

Ωστόσο η υπερβολή είναι πάντα κακή. Σημειώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις στη φύση και σε κάποια πουλιά στο Meryland των ΗΠΑ παρατηρήθηκε πως μείωνε το πάχος του κελύφους τους με αποτέλεσμα την δυσκολία στην αναπαραγωγή τους. Η αμερικανίδα βιολόγος Rachel Carson με το βιβλίο της "Silent Spring" το 1972 έκανε μεγάλη αίσθηση κατηγορώντας το DDT και το βιβλίο της αποτέλεσε την απαρχή του περιβαλλοντικού κινήματος. Τελικό αποτέλεσμα το 1972 απαγορεύθηκε η χρήση του DDT.
Το φθηνό εντομοκτόνο έπαψε να χρησιμοποιείται και η ελονοσία άρχισε πάλι να καλπάζει... Στην υποσαχάρια Αφρική υπολογίζεται πως πεθαίνει ένα παιδί κάθε μισό λεπτό από αυτήν....Τα πουλιά των μεγαλοαστών του Meryland απεδείχθησαν πιο πολύτιμα από μερικά εκατομμύρια ψυχές στην Αφρική...



Τα χρόνια έχουν περάσει η "οικολογία" έχει γίνει συρμός, χρησιμοποιοείται σωρεία αυθαίρετων και αντιεπιστημονικών επιχειρημάτων για 1002 θέματα και τολμώ να πω πως υπάρχει και ιδεολογική τρομοκρατία για όσους αντιτίθενται στα θέσφατα των λογής "οικολόγων". Βλέπε αντιδράσεις της "Green (;) peace (;) στα όσα έγραφε σχολικό βιβλίο βιολογίας για τα μεταλλαγμένα, υστερία για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, δεδομένη άνοδος της θερμοκρασίας εξ αιτίας ανθρώπινης δραστηριότητας ( που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι) και αναρίθμητα άλλα.



Στα χρόνια που πέρασαν η "Σιωπηλή άνοιξη" βρέθηκε να έχει πολλές αυθαίρετες γενικεύσεις και ανακρίβειες ωστόσο κανείς δεν δίνει σημασία πια...

"In one study, primates were fed 33,000 times more DDT than the estimated exposure of adult humans in 1969. No conclusive link with cancer was detected. Source: Journal of Cancer Research and Clinical Oncology 1999; 125(3-4):219-25
A study of 692 women, half of them control subjects, over a period of twenty years, established no correlation between serum DDE and breast cancer. DDE is a matabolite of DDT, and correlates with DDT exposure. Source: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1999 June; 8(6):525-32
A study examined 35 workers exposed to 600 times the average DDT exposure levels over a period of 9 to 19 years. No elevated cancer risk was observed. Source: ER Laws, 1967. Archives of Environmental Health 15:766-775
In another study, humans voluntarily ingested 35 mg of DDT daily for about two years, and were then tracked for several years afterward. No elevated risk was observed. Source: Hayes, W. 1956. JAMA 162:890-897"


Στην καταναλωτική και δήθεν οικολογική νιρβάνα της δύσης δεν έχουν θέση οι ανθρώπινες ζωές σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου παρά μόνο οι φήμες από ανεξακρίβωτες πληροφορίες πως το DDT καταστρέφει την φύση (ναι η υπερβολική του χρήση που έγινε στις ΗΠΑ) πως προκαλεί καρκίνο (ποτέ δεν αποδείχτηκε) και τόσα άλλα...
Φυσικά ο άνθρωπος δεν μπορεί πια να ζήσει χωρίς φυτοφάρμακα και τεχνητά λιπάσματα, μια κακή σοδειά και θα είχε αποτέλεσμα λιμό εκατομμυρίων (φυσικά αυτά δεν τα εξετάζουν οι λογής οικολογούντες).



Τι να κάνουμε; ας πετάξουμε τη "Σιωπηλή άνοιξη" στα σκουπίδια και ας σώσουμε μερικά εκατομμύρια παιδιά από την ελονοσία ψεκάζοντας με DDT!


Διαβάστε εδώ για τις ανακρίβειες της "Σιωπηλής άνοιξης".

...
δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια.
Είναι παράξενα της Ιντιας τα φανάρια
και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε, με το πρώτο.

Kuro Siwo

Νίκος Καββαδίας